Potrivit deciziei instanței, Marian Oprișan a fost achitat pentru infracțiunile de utilizare a creditului în alte scopuri, abuz în serviciu și fals intelectual.
Instanța a dispus, de asemenea, încetarea procesului penal împotriva președintelui Consiliului Județean Vrancea, pentru infracțiunea de uz de fals.
Magistrații au decis încetarea procesului penal și în cazul vicepreședintelui CJ Vrancea, Mircea Diaconu, pentru infracțiunile de care a fost acuzat.
Totodată, magistrații au dispus și achitarea lui Ion Costeanu, directorul Direcției Tehnice din Consiliul Județean Vrancea, pentru infracțiunea de complicitate la abuz în serviciu, instanța dispunând, totodată, încetarea procesului penal pentru complicitate la fals intelectual și uz de fals.
Instanța a decis achitarea și în cazul Valeriei Teodorescu, directorul Direcției Economice din CJ Vrancea, pentru abuz în serviciu, complicitate la această faptă și complicitate la utilizarea creditului în alte scopruri și încetarea procesului penal împotriva acesteia pentru fals intelectual și uz de fals.
Un alt inculpat în acest dosar, Liviu Rusu, fost șef Serviciu Drumuri și Poduri din Direcția Tehnică a Consiliului Județean Vrancea, a fost achitat pentru complicitate la abuz în serviciu. De asemenea, instanța a decis încetarea procesului penal în cazul său pentru complicitate la fals intelectual și uz de fals.
Instanța a mai decis și achitarea lui Valeriu Iacob, fost diriginte de șantier, pentru complicitate la abuz în serviciu și a dispus încetarea procesului penal pentru fals intelectual și complicitate la uz de fals.
Magistrații Judecătoriei Cluj-Napoca au mai decis ridicarea sechestrului asigurător pus de procurori prin decizii din 2005 și 2006 pe mai multe bunuci ale lui Marian Oprișan și ale celorlalte persoane judecate în acest dosar.
Sentința magistraților Judecătoriei Cluj-Napoca nu este definitivă, putând fi contestată cu apel.
Ultimul termen în dosarul lui Marian Oprișan a avut loc la Judecătoria Cluj-Napoca în 22 ianuarie, când judecătorul de caz a anunțat că va pronunța sentința cel mai devreme după șapte zile, dar în 29 ianuarie aceasta a fost amânată cu încă o săptămână. Joi, pronunțarea sentinței a fost amânată din nou, magistratul care a judecat dosarul motivând că mai are nevoie de timp pentru a delibera.
La ultimul termen, Marian Oprișan a venit la instanță, avocatul acestuia, Gheorghiță Mateuț, solicitând includerea unor probe noi la dosar, constând în înscrisuri oficiale, precum și audierea a 20 de martori – angajați ai CJ Vrancea, foști consilieri județeni sau primari de comune din județul Vrancea, care în opinia sa ar fi ajutat la dovedirea nevinovăției clientului său, judecătorul de caz respingând însă aceste solicitări.
Tot în cadrul ședinței de atunci, judecătorul de caz a respins și solicitarea avocaților apărării de efectuare a unei noi expertize contabile pe motiv că prima expertiză a fost efectuată de expertul Cernea (Pintea) Liliana Roxana, aceasta fiind trimisă în judecată în prezent, în stare de arest preventiv, pentru fapte de corupție.
În 22 ianuarie, președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, spunea că nu știe „care va fi decizia judecătorului”, dar că se consideră nevinovat.
La începutul lunii iunie 2006, Marian Oprișan (PSD) a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals și uz de fals. Alături de el, în dosar au mai fost inculpați vicepreședintele CJ, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, directorul Direcției Economice, Ion Costeanu, directorul Direcției Tehnice, Liviu Rusu, fost șef Serviciu Drumuri și Poduri din Direcția Tehnică a Consiliului Județean.
Procurorii au susținut că o comisie de licitație de la Consiliul Județean, numită de Marian Oprișan, ar fi încredințat lucrări de pietruire a unor drumuri comunale, în valoare de 1,9 milioane de dolari, virați de Ministerul Transporturilor, Construcțiilor și Turismului unor firme neeligibile.
Alte acuzații se refereau la achiziția corpului de clădiri de la „Căprioara” și la sumele cheltuite pentru întreținerea unităților de protocol Vila „Rucăr” și „Hanul dintre Vii”, situate în localitățile Soveja, respectiv Cîmpineanca, imobile pentru întreținerea cărora Consiliul Județean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.
În 2006, când Oprișan a fost deferit justiției, DNA spunea că Judecătoria Focșani este cea competentă pentru a soluționa cauza. În 14 noiembrie 2007 însă, magistrații de la Judecătoria Focșani au dispus restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Judecătoria Focșani, pentru refacerea urmăririi penale.
În februarie 2008, dosarul lui Marian Oprișan a ajuns în fața judecătorilor de la Tribunalul Vrancea. O lună mai târziu, procesul a fost mutat la Tribunalul Cluj, după ce instanța supremă a admis strămutarea acestuia.
Atunci, strămutarea a fost cerută de procurori, care au susținut că Oprișan ar fi oferit locuințe unor judecători din zonă și că popularitatea acestuia ar putea afecta judecata imparțială a magistraților.
La sfârșitul lunii decembrie 2009, dosarul a fost trimis la Judecătoria Focșani, în urma declinării de competență. Dosarul nu a rămas însă pe rolul instanței vrâncene, el ajungând, pentru a doua oară, la Judecătoria Cluj-Napoca.
Astfel, din 7 iulie 2010, dosarul se află pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a admis cererea de strămutare a cazului.
În 5 iunie 2014, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a sesizat Inspecția Judiciară din CSM cu privire la posibile abateri disciplinare săvârșite de magistrații clujeni care judecă dosarul de corupție al lui Oprișan. Surse oficiale din cadrul DNA au precizat atunci, pentru MEDIAFAX, că DNA solicită efectuarea verificărilor cu privire la faptul că, deși Oprișan a fost trimis în judecată în iunie 2006, dosarul în care acesta este acuzat de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri, fals și uz de fals nu a fost soluționat, fiind acordate zeci de termene.
Potrivit sursei citate, judecătorul fondului nu a dispus nicio măsură pentru a judeca cu celeritate, deși cunoaște că dosarul este pe rolul instanțelor de judecată de peste opt ani, din care patru ani la Judecătoria Cluj-Napoca.
Marți, experții contabili din dosarul de corupție în care este judecat Oprișan au fost trimiși în judecată de DNA, în stare de arest, fiind acuzați că au stabilit împreună cum vor aborda expertiza, astfel încât să îi favorizeze pe inculpați. Astfel, experta Ileana Roxana Cernea (Pintea) a fost trimisă în judecată pentru favorizarea făptuitorului, abuz în serviciu și fals intelectual, iar experta Elena Valentina Mușuroiu, pentru complicitate la favorizarea făptuitorului și complicitate la abuz în serviciu.
Miercuri, Marian Oprișan a adresat o scrisoare deschisă cu titlul „Opriți presiunile asupra magistraților judecători” președintelui Iohannis, Parlamentului, CSM, ambasadei SUA, CE, precum și lui Cazanciuc, Nițu, Kovesi și Ciorbea.
Oprișan spune, în scrisoarea deschisă, că decizia procurorului de caz de a da un comunicat de presă referitor la trimiterea în judecată a experților din dosarul său pentru așa-zisa favorizare a făptuitorului, cu doar două zile înainte de pronunțarea instanței în acest caz, reprezintă „un nou episod de punere a presiunii pe instanța de fond și de apel”.
El consideră, de asemenea, că nu este o simplă coincidență instrumentarea în numai trei săptămâni de către procurorul de caz a acestui dosar de abuz în serviciu.